Συλλογή ερασιτεχνικών ταινιών οικ. Δ. Γεωργόπουλου
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος (1) (1895/96-1977) καταγόταν από τα Μουσάτα της Κεφαλονιάς. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τελείωσε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Σπούδασε μηχανικός αρχικά στην Γαλλία και με την κήρυξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελβετία. Έλαβε μέρος στον πόλεμο στη Μικρά Ασία με το βαθμό του υπολοχαγού υπηρετώντας ως υπασπιστής του Πλαστήρα. Εργάστηκε κυρίως στην Ελλάδα, ως μηχανικός στο δημόσιο αλλά κυρίως ως επιχειρηματίας. Ανέλαβε ωστόσο και ορισμένα σημαντικά έργα εκτός συνόρων.
Το 1931 παντρεύτηκε την Αγλαϊα Γεωργοπούλου(2) . Το 1933 γεννιέται το πρώτο τους παιδί, ο κος Σταύρος Γεωργόπουλος(3) , και το 1934 η κα Ναυσικά Γεωργοπούλου. Από το 1934 έως το 1938 ο Δημήτρης Γεωργόπουλος εργάζεται στην Περσία(4) . Στον πόλεμο του 1940 βρίσκεται στο μέτωπο, στην Αλβανία, και κατά τη διάρκεια της κατοχής φεύγει με κλιμάκιο της κυβέρνησης για την Αίγυπτο. Λίγο αργότερα μετακινείται στην Νότιο Αφρική, για να επιστρέψει εκ νέου στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Γύρω στο 1947 επεχειρεί να επεκτείνει την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Αιθιοπία, όπου και πήγε για έξι μήνες.
Τα μεγάλα ενδιαφέροντα του Δημήτρη Γεωργόπουλου υπήρξαν η πολιτική, το θέατρο και η λογοτεχνία. Πολλές προσωπικότητες της εποχής εκείνης ήταν συμπεριλαμβάνονταν στον κύκλο των φίλων ή των γνωστών του. Ανάμεσά τους ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου(5) , ο Γεώργιος Παπανδρέου, η Κυβέλη, η Κατερίνα, η Άννα Συνοδινού, ο Γιώργος Παππάς, η Ελένη Ουράνη(ο Άλκης Θρύλος), ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Άγγελος Σημηριώτης, ο Κατσίμπαλης, ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, η Σοφία Σπανούδη κ.α.
Παρά το ότι υπήρξε ερασιτέχνης κινηματογραφιστής δε φαίνεται να ήταν θιασώτης ή φανατικός θεατής του κινηματογράφου. Στον κινηματογράφο άρχισε να πηγαίνει από το 1955 και έπειτα, μετά από προτροπή της Κυβέλης. Με αδιευκρίνιστη αφορμή ωστόσο αρχίζει να γυρίζει τις δικές του «οικογενειακές» ταινίες στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και σταματάει με την έναρξη του πολέμου, το 1940. Μετά τη λήξη του πολέμου, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία της κας Ναυσικάς Γεωργοπούλου, δεν επιχειρεί πλέον να κινηματογραφήσει αλλά δεν πραγματοποιεί ούτε και προβολή των ταινιών που ήδη είχε γυρίσει.
Μια εξήγηση είναι το ότι είχε χαλάσει η μηχανή και δεν υπήρχε τρόπος να επισκευασθεί. Μια άλλη ότι το φιλμ ήταν δυσεύρετο και ακριβό ειδικά κατά τη διάρκεια της κατοχής. Κατά το διάστημα που κινηματογραφούσε ωστόσο το φιλμ το αγόραζε από την Ελλάδα, από το φωτογραφείο του Φύσσα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η συλλογή Γεωργόπουλου ήταν δωρεά προς το Ε.Λ.Ι.Α. της κας Ναυσικάς Γεωργοπούλου, κόρης του Δημήτρη Γεωργόπουλου. Σύμφωνα ωστόσο με μαρτυρία της ιδίας ένα φίλμ δεν δόθηκε στο Ε.Λ.Ι.Α. αλλά στη σύζυγο του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Αυτό το φιλμ δεν το έχω δει μέχρι στιγμής και δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα καταλογογράφηση. Το 2007 από το ΕΛΙΑ δωρήθηκαν στην εταιρία "Των Ανωνύμων" με τη συγκατάθεση της οικογένειας.
- Ο πατέρας της Αγλαϊας Γεωργοπούλου ήταν επίσης μηχανικός και αναλάμβανε δημόσια έργα για την Τουρκία.
- Είναι εγκατεστημένος στην Αμερική.
- Μαζί με τον πεθερό του, ίδρυσε μια εταιρία στην Περσία που ανέλαβε την κατασκευή του σιδηροδρόμου από την Κασπία στον Περσικό Κόλπο. Γενικότερα ο Δ. Γεωργόπουλος είχε αναλάβει την κατασκευή αρκετών λιμενικών έργων και δρόμων. Το τελευταίο μεγάλο έργο του ήταν η ισοπέδωση ενός λόφου για την επέκταση του αεροδρομίου στο Ελληνικό (1950-52).
- Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ήταν ο νονός της κας Ναυσικάς Γεωργοπούλου.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ
Τα φιλμ της «συλλογής Γεωργόπουλου» (1) είναι ασπρόμαυρα, 16 χιλιοστών. Στην πλειονότητά τους διέθεταν αμόρσα που διευκρινίζει την εταιρία κατασκευής τους και ορισμένες φορές και τη χρονολογία. Τα περισσότερα είναι Agfa με εξαίρεση ένα φιλμ(υπ. αριθμ. 18), το οποίο είναι Kodak. Δεν κατέστη εφικτό να διεκυκρινιστεί αν πρόκειται για υλικό reversal ή positive. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Agfa στη Γερμανία, πήραμε την απάντηση πως η εταιρία δεν διαθέτει πλέον στοιχεία για το τι συνέβαινε πριν από το 1960. Τα περισσότερα από τα φιλμ είχαν δοθει στο Ε.Λ.Ι.Α μέσα στις αρχικές τους χάρτινες (κυρίως), ενίοτε όμως μεταλλικές ή πλαστικές συσκευασίες στην εξωτερική επιφάνεια των οποίων παρέχονται συχνά σημαντικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του χώρου, του χρόνου και των «πρωταγωνιστών». Οι λήψεις του Δημήτρη Γεωργόπουλου σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικές, ειδικά όταν εστιάζουν σε ανθρώπους. Στα πλάνα τοπίου οι κινήσεις του είναι πιο γρήγορες, σπασμωδικές μερικές φορές, ενώ και οι επιλογές των τοπίων φαινομενικά τουλάχιστον μοιάζουν αδιάφορες. Αν προβληθούν στα 24 ή 25 καρέ η εικόνα τους κινείται ταχύτατα, μη φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να μην είναι αποδεκτή. Για τον λόγο αυτό η μεταφορά τους σε βίντεο έγινε με προβολή σε 16 καρέ, που έδινε και την πλέον ομαλή κίνηση. Στην καταλογοράφηση των ταινιών προσπαθήσαμε να αποφύγουμε «τεχνικούς» όρους και την εξαντλητική διάκριση πλάνων σε γενικά, κοντινά κλπ. Χρησιμοποιήσαμε μια πλάγια γραμμή (/) προκειμένου να δηλωθεί το πέρασμα από το ένα πλάνο στο άλλο(cut), όπου αυτό θα είχε νόημα-κυρίως όταν συνέπιπτε με κάποια αλλαγή θέματος. Η συλλογή Γεωργόπουλου είναι δωρεά προς το Ε.Λ.Ι.Α της κας Ναυσικάς Γεωργοπούλου, κόρης του Δ. Γεωργόπουλου. Ειδικοτέρα στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο είχαν δωρηθεί 32 κουτιά ποζιτίφ και 1 κουτί αρνητικό. Τα φιλμ που παρατίθενται στον κατάλογο που ακολουθεί με την αρίθμηση 8, 14 και 33 ήταν αρχικά ενιαία. Από τη στιγμή που εντοπίστηκε η συλλογή, δόθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για αποκατάσταση. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε το τελεσινέ σε digital beta. Η περιγραφή των ταινιών γίνεται εδώ με τη σειρά κατά την οποία τοποθετήθηκαν σε μια ενιαία «πίτα» από τον κ. Τάσο Αδαμόπουλο, υπεύθυνο των εργαστηρίων της Ταινιοθήκης.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.Να διευκρινίσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν κινηματογραφούσε ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, καθώς παρουσιάζεται και ο ίδιος στην εικόνα. Κάποτε την κινηματογράφηση αναλάμβανε η γυναίκα του, και αυτό έχει ενδιαφέρον, καθώς ήταν απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών. ‘Αλλοτε πάλι, παρακολουθώντας τα φιλμ δημιουργείται η εντύπωση πως η μηχανή λήψης «πέρναγε» σε όποιον ήταν διαθέσιμος, τηρουμένων των αναλογιών με την ευκολία που θα δίναμε μια φωτογραφική μηχανή σε κάποιον, αφού κάναμε πρώτα τις αναγκαίες ρυθμίσεις.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
1. 1935, στο σπίτι της Πατησίων 236, εξωτερικός χώρος (ταράτσα).
Ένα παιδί περίπου δύο ετών, ο Σταύρος Γεωργόπουλος, πάνω στην ταράτσα, ντυμένος τσολιάς σέρνει ένα ξύλινο αλογάκι. /Ο ίδιος ανεβασμένος πάνω στο αλογάκι κουνιέται. / Πεσμένος μπροστά στο ξύλινο άλογο προσπαθεί να σηκωθεί. /Ένα μωρό, η Ναυσικά Γεωργοπούλου, καθισμένο με φόντο το ξύλινο άλογο. Την κρατάει μια ηλικιωμένη γυναίκα. /Tο ίδιο μωρό ξαπλωμένο πάνω σε ένα χαλί. /Το μωρό καθιστό πάνω στο χαλί. Πίσω ακριβώς το κρατάει η μητέρα του, Αγλαϊα Γεωργοπούλου. Στην αριστερή πλευρά του κάδρου, όρθια η Κλειώ Ταζεδάκη. Μπροστά της, όρθιος ντυμένος με ανοιχτόχρωμα ρούχα, ο γιος της, Πάνος Ταζεδάκης. Στη δεξιά πλευρά του κάδρου εμφανίζεται η νταντά της οικ. Γεωργόπουλου, η Πελαγία. /Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου σηκώνει το μωρό στα χέρια της. Ο μικρός Σταύρος Γεωργόπουλος δίνει το φέσι της στολής του στην Κλειώ Ταζεδάκη (1) και εκείνη το φοράει./ Πολύ σύντομα σε διάρκεια πλάνα με τα παιδιά. /Ο Σταύρος Γεωργόπουλος με μια ελληνική σημαία περπατάει στην ταράτσα. / Τα δυο αγόρια βαδίζουν το ένα πίσω από το άλλο. Στη μέση οι μητέρες. Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου κρατάει στα χέρια της το μωρό.
Διάρκεια: 2:0:1. Σε χάρτινη συσκευασία με τις ενδείξεις «Bounis, 1935 Αποκρηά»(2).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1.Σύζυγος του Νικολάου Ταζεδάκη, νομικού
2.Το "Μπούνης", ήταν το βρεφικό υποκοριστικό του Σταύρου Γεωργόπουλου.
2. 1934, Πατησίων 236, εσωτερικός χώρος.
Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου καθισμένη κρατά τον Σταύρο Γεωργόπουλο στην αγκαλιά της. Δίπλα τους ένα ντουλάπι(ερμάριο). Στην πάνω πλευρά έχει παιδικά παιχνίδια(κουκλάκια). /Η μητέρα στηρίζει το παιδί, για να σταθεί όρθιο πάνω στο ντουλάπι. /Το σηκώνει ξανά στην αγκαλιά της και του δείχνει να κοιτάξει προς την κατεύθυνση της κάμερας. /Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος καθισμένος στην ίδια ακριβώς θέση, με το παιδί στην αγκαλιά του. Τώρα του βάζει μπροστά στα μάτια του ένα από τα κουκλάκια. Αρχίζει και τον «χορεύει» στην αγκαλιά του. Σηκώνεται όρθιος πάντα πετώντας το παιδί ψηλά. /Ο Σταύρος Γεωργόπουλος, υποβασταζόμενος από τον πατέρα του, όρθιος πάνω στο ντουλάπι, κοιτάζει τα κουκλάκια. /Και οι δύο καθιστοί. Ο Σταύρος πάνω στο ντουλάπι, ο πατέρας του δίπλα, στην καρέκλα. Ο Δ. Γεωργόπουλος δείχνει στην κάμερα ένα κουκλάκι (τιγράκι). Κάτι φαίνεται να λέει. Μετά αρχίζει να πετάει κάτω τα κουκλάκια ένα ένα. Γονατίζει, παίρνει το παιδί στην αγκαλιά του και συνεχίζει την ίδια διαδικασία. /Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου με τον μικρό Σταύρο ξαπλωμένο πάνω σε ένα κρεβάτι. /Όρθια, με τον Σταύρο στην αγκαλιά της σε ένα χώρο που μοιάζει με καθιστικό. /Όρθια πάλι με το μωρό στην αγκαλιά βαδίζει προς την κατεύθυνση της κάμερας. Πίσω της, στο φόντο, περνάει η νταντά, που αφήνει ένα ρούχο πάνω στην πλάτη της καρέκλας.
Διάρκεια: 1:45
3. 1937-38, άγνωστος εξωτερικός χώρος (έργα).
Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος σε πρώτο πλάνο. Πίσω του και στην αριστερή πλευρά της οθόνης δύο κοριτσάκια, η Ναυσικά Γεωργοπούλου(δεξιά) και η Έρση Μαλαγαρδή(αριστερά) ποζάρουν αγκαλιασμένα. Στο φόντο διακρίνεται το κάτω μέρος ενός εκσκαφέα(1) . Μπροστά του ένας κύριος με πηλήκιο, πιθανόν ο οδηγός του. Στην άλλη πλευρά ένα μια κυρία, η Ιωάννα Μαλαγαρδή, και ένας κύριος με καπέλο. Όλοι κοιτάζουν στην κατεύθυνση του φακού/ Γενικό πλάνο με τον εκσκαφέα και μια ομάδα ανθρώπων μπροστά του. Διακρίνονται αμυδρά τα δυο κορίτσια, δύο γυναίκες πίσω τους και ένα αγόρι με κοντά παντελονάκια λίγο πιο μακριά. Στο βάθος, δίπλα στον εκσκαφέα ένας ενήλικος. Τα κοριστάκια τρέχουν και οι δύο γυναίκες προσπαθούν να τα συγκρατήσουν/ Μεσαίο πλάνο: η ίδια ομάδα λίγο πιο κοντά. Τα παιδιά κοιτάζουν προς τη πλευρά του μηχανήματος. Ένα μικρό αγόρι, ο Σταύρος Γεωργόπουλος, η Έρση Μαλαγαρδή και μπροστά η Ναυσικά Γεωργοπούλου/Σύντομα πλάνα του εκσκαφέα/ ο Σταύρος Γεωργόπουλος ανεβασμένος πάνω στις αλυσίδες του εκσκαφέα. Μια γυναίκα τον κρατά από το χέρι. Τα δυο κοριστάκια τον βλέπουν έχοντας γυρίσει την πλάτη τους στο φακό/ ο Δημήτρης Γεωργόπουλος με σκούρα ενδυμασία. Δίπλα του ένας κύριος με πιο ανοικτά ρούχα και καπέλο. Μπροστά τους τα τρία παιδιά: Έρση Μαλαγαρδή(με γυρισμένη την πλάτη στο φακό), Ναυσικά Γεωργοπούλου και πίσω της ο Σταύρος Γεωργόπουλος/ Σύντομο πλάνο της Αγλαϊας Γεωργοπούλου στην πίσω πλευρά του εκσκαφέα/ ο εκσκαφέας σε λειτουργία, φορτώνει χώματα σε ένα παρακείμενο φορτηγό. Ένας κύριος με γυρισμένη την πλάτη στο φακό παρακολουθεί τις εργασίες. Κρατάει ένα παιδάκι από το χέρι. Δυο άλλοι στο βάθος δεξιά, ανεβασμένοι πάνω σε ένα ύψωμα/Σύντομα πλάνα με κόσμο από τις εργασίες/ Ένας ηλικιωμένος, ο Ηλίας Γεωργόπουλος (σκούρα ρούχα και καπέλο) (2). Στην αριστερή άκρη του κάδρου με γούνα και καπέλο η σύζυγός του, Κλειώ Γεωργοπούλου. Στην αντίθετη πλευρά ο Γιάννης Γεωργόπουλος(3) και ανάμεσα στην Κλειώ και τον Ηλία Γεωργόπουλο η σύζυγός του. Μπροστά τους τα παιδιά, Σταύρος και Ναυσικά/ πιο κοντινά πλάνα με τους ίδιους.
Διάρκεια: 2:16. Σε χάρτινη συσκευασία με τον τίτλο «Εκσκαφέας» και κωδικό 7183.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ο εκσκαφέας ήταν ένα από τα μηχανήματα ιδιοκτησίας της εταιρίας «Η. &Δ. Γεωργόπουλοι».
2. Ο Ηλίας Γεωργόπουλος ήταν ο πατέρας της Αγλαϊας Γεωργοπούλου, συνεταίρος του Δημήτρη Γεωργόπουλου. Στην εταιρία εργάζονταν ακόμη τα τρία αδέλφια της Αγλαϊας Γεωργοπούλου. Ας σημειωθεί ότι το επιθετό τους ήταν ίδιο, λόγω μακρινής συγγένειας.
3. Αδελφός της Αγλαίας Γεωργοπούλου
4. Άγνωστος εξωτερικός χώρος και χρονολογία:
Πλάνα από εργοτάξιο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης έργων(πιθανόν κατασκευή γέφυρας). Πανοραμικό: μια ομάδα ανθρώπων βαδίζει προς μία κατεύθυνση. Οικήματα και σκηνές (καταλύματα εργατών;)/Ένας άνθρωπος με σκούρο κοστούμι και ανοιχτόχρωμο καπέλο χαιρετά στην κατεύθυνση του φακού και συνεχίζει την πορεία του με γυρισμένη την πλάτη. Πανοραμικό του χώρου: οικήματα και πλάνα από τα γύρω βουνά/ Ο ίδιος άνθρωπος, όπως περπατάει. Πίσω του σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο. Στο βάθος δύο γαϊδουράκια φορτωμένα/ σύντομα πλάνα του χώρου. Μια ομάδα ανθρώπων, άνδρες και γυναίκες, στέκονται μπροστά σε ένα υπόστεγο που μοιάζει με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων/ δυσδιάκριτες εικόνες από το τοπίο και τα έργα/ Δυο άνδρες βαδίζουν πάνω σε μια πρόχειρη γέφυρα που περνάει πάνω από ένα ποτάμι/ σύντομο πλάνο μιας ομάδας ανθρώπων. Στη δεξιά πλευρά δυο γυναίκες. Τρεις άντρες στραμμένοι προς την πλευρά τους./ εργάτες σπρώχνουν ένα καρότσι πάνω σε μια ξύλινη γέφυρα/Γενικά πλάνα της γέφυρας/ τέσερις άνδρες, μπροστά στο φακό. Οι δυο κοιτάζουν προς την κατεύθυνση του βουνού που βρίσκεται πίσω τους/ πλάνα από εργασίες./ πλάνα τοπίου/ Γενικό πλάνο. Διακρίνεται ένας άνθρωπος να τρέχει σε ένα χωμάτινο δρόμο/ Γενικά πλάνα της γέφυρας.
Διάρκεια: 4:53 (7183, I.G. Farbenindustrie Aktiengesellschaft, Agfa, Expedition BERLIN SO 36)
5. Γερμανία(1), φθινόπωρο 19.3 (1933;)(2))
Προβληματικές λήψεις, δυσδιάκριτες, μάλλον μέσα από αυτοκίνητο. Διακρίνονται άμαξες και κόσμος που παρακολουθεί/ Ιππείς συνοδεύουν τις άμαξες/ Λήψεις μέσα από αυτοκίνητο/ Προβληματικά πλάνα από κάποια παρέλαση. Το κύριο σώμα της πομπής αποτελείται από μια ομάδα που φοράει λευκές στολές/ Σύντομα πλάνα από άμαξες και διερχόμενους/ Μια ομάδα γυναικών ντυμένων επίσης με λευκές στολές/ αυτοκίνητα στολισμένα με λουλούδια/Οι επικεφαλής της πομπής ντυμένοι με στρατιωτικές στολές.Κρατούν λάβαρα/ εξωτερικό κτιρίου/ ο Γεώργιος Παπανδρέου καθισμένος στο πίσω κάθισμα ενός ιδωτικού αυτοκινήτου. Κοιτάζει προς τον φακό/ Πλάνα πάλι από πομπή. Στην κάτω πλευρά ενός οχήματος διακρίνεται το σύνθημα: «ES WIRD ALLES REIFLICH UB…WAS WIR FASSLICH DARST…»/ εικόνες από κίνηση σε δρομο/ συγκεντρωμένο πλήθος. Μια ομάδα κρατάει ένα πανό με το σύνθημα «Wer die……wird son uns heut ausgelach»/πλάνα από κάποια εκδήλωση-παρέλαση/προβληματικές λήψεις κόσμου/γρήγορα πλάνα από μια παρατεταγμένη μπάντα/μια εξέδρα(;) με την επιγραφή «Deutche Schirmusserkstat»/ σατικά πλάνα με άμαξες και κόσμο/ δυο Γερμανοί στρατιώτες με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο περνάνε μπροστά από το φακό/ προβληματικές λήψεις εν κινήσει. Πλάνα πλήθους/ Εικόνες από άμαξες, κόσμο στο δρόμο και αυτοκίνητα/ Ένας ποδηλάτης περνάει μπροστά από το φακό. Η αστυνομία μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος/ Πύλη του Βραδεμβούργου. Συγκεντρωμένος κόσμος και αυτοκίνητα/ Παρέλαση μιας ομάδας λευκοφορεμένων γυναικών. Έξω από την πομπή βαδίζουν τρεις άνδρες με πηλήκια και περιβραχιόνια/ προβληματικές λήψεις κόσμου/ Κτίρια στο Βερολίνο(;)/ Η Κυβέλη μπροστά στα σκαλοπάτια ενός κτιρίου/ Η Κυβέλη περπατάει μπροστά από τα σκαλιά/ Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου ανεβαίνει τα ίδια σκαλιά/ πλάνα από εσωτερικό χώρο κτιρίου. Αγάλματα.
Διάρκεια: 4:58 Σε μεταλλική συσκευασία με ένα σημείωμα σε χαρτί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος με τη σύζυγό του πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια στη Ευρώπη και μάλιστα με το αυτοκίνητό τους.
2.Ο προσδιορισμός του χώρου και του χρόνου γίνεται με στοιχεία που υπήρχαν στο κουτί του φιλμ στο οποίο μια πρόσθετη σημείωση σε χαρτί γράφει: «Ταξείδι με Παπανδρέου Γερμανία 19.(φθαρμένο) 3, φθινόπωρο». Σύμφωνα με εκτίμηση της Ν. Γεωργοπούλου πρόκειται για το Βερολίνο.
6. άγνωστος χώρος και χρονολογία.
Φίλμ προβληματικό από τη λήψη. Πολύ δύσκολα διακρίνονται γυναικείες φιγούρες, ντυμένες με αρχαιοπρεπή(;) ενδυμασία να χορεύουν ή εκτελούν κάποιες ασκήσεις σε εξωτερικό χώρο.
Διάρκεια: 1.27 Σε πλαστική συσκευασία χωρίς ένδειξη.
7. άγνωστος εξωτερικός χώρος και χρονολογία(1).
Στον κήπο ενός σπιτιού μια γυναίκα φορώντας ολόσωμο μαγιό εκτελεί χορευτικές φιγούρες. Μια άλλη, μεγαλύτερη σε ηλικία, στο βάθος, καθισμένη σε έναν μεγάλο ξύλινο πάγκο την παρακολουθεί. Στον ίδιο πάγκο, λίγο πιο μακριά, κάθονται δυο άλλες γυναίκες και δύο κορίτσια, τα τελευταία φορώντας επίσης ολόσωμο μαγιό. Η κάμερα εστιάζει συνεχώς στη γυναίκα που χορεύει/ Δύο γυναίκες με αρχαιοπρεπή ενδυμασία εκτελούν κάποιες φιγούρες. Η μία κρατά το χέρι της άλλης. Πίσω τους άλλες, καθισμένες, παρακολουθούν.
Διάρκεια: 2:09. Σε πλαστική συσκευασία χωρίς άλλη ένδειξη.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.οι άνθρωποι που εμφανίζονται εδώ (και στην ταινία 6) καθώς και ο χώρος ήταν παντελώς άγνωστοι στην κα Ναυσικά Γεωργοπούλου. Ανέφερε ωστόσο ως πληροφορία ότι η μητέρα της, Αγλαϊα Γεωργοπούλου συμμετείχε στα μαθήματα της Ζορντάν, μιας κατά πάσα πιθανότητα Ελβετίδας, που δίδασκε ρυθμική γυμναστική στην Αθήνα,σε ενήλικες και παιδιά. Εκτιμά λοιπόν ότι πρόκειται για φιλμ που παρουσιάζουν αυτά τα μαθήματα, γυρισμένα το 1938-39 ή την άνοιξη του 1940.
8. 1933, εσωτερικός χώρος (Πατησίων 236).
Σύντομο πλάνο μιας γυναίκας που κρατάει το νεογέννητο Σταύρο Γεωργόπουλο στην αγκαλιά της. Πίσω της ένα αυτοκίνητο/η νταντά με το μωρό σε εσωτερικό χώρο σπιτιού(Πατησίων 236). Το μωρό είναι τυλιγμένο με φασκιές/ Κοντινό πλάνο της νταντάς και του μωρού, αυτή τη φορά γυμνού από τη μέση και κάτω/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου σηκώνει στα χέρια της το μωρό/Το μωρό ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Η μητέρα του το φασκιώνει με τη βοήθεια της νταντάς./ Η μητέρα έχοντας στην αγκαλιά της το μωρό, ντυμένο με πιο «επίσημα» ρούχα.
Διάρκεια: 1:09 (18, Α)
9. 1936(1), εξωτερικός παραθαλάσσιος χώρος.
Μια γυναίκα, η Ελένη Λεμπέση, σε γενικό πλάνο, φορώντας ολόσωμο μαγιό/ Βγάζει τα παπούτσια της/Βουτάει στη θάλασσα/ Τρία μωρά ( η Ναυσικά Γεωργοπούλου,ο Σταύρος Γεωργόπουλος και ο Χρήστος Λεμπέσης) και ένα κοριτσάκι μεγαλύτερο σε ηλικία στην ακρογιαλιά./ Στέκονται και τα τέσσερα το ένα δίπλα στο άλλο. Το μεγαλύτερο σε ηλικία τους δείχνει να κοιτάξουν προς το φακό/ Η Ελένη Λεμπέση στην ακρογιαλιά με τα τέσσερα παιδιά να παίζουν, στο φόντο. Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου μπαίνει στο κάδρο και κατευθύνεται προς τα δύο αγόρια. Η Ελένη Λεμπέση γονατιστή μπροστά στη Ναυσικά Γεωργοπούλου της δείχνει μια μπάλα/ Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος πετάει το ένα αγόρι στον αέρα/ Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος αρπάζει τη Ναυσικά Γεωργοπούλου και τη σηκώνει ψηλά. Μπροστά του οι δύο γυναίκες και τα υπόλοιπα παιδιά/ Σύντομα στιγμιότυπα των ιδίων/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου έχει στην αγκαλιά την Ναυσικά και δίπλα της τον Σταύρο. Στη δεξιά πλευρά εμφανίζεται ο Τάσος Λεμπέσης, σύζυγος της Ελένης Λεμπέση, ντυμένος με σκούρο κοστούμι. ο Δημήτρης Γεωργόπουλος όρθιος, πετάει μια μπάλα στα παιδιά/ Πλάνα από τα παιδιά που παίζουν ή τρέχουν στην αμμουδιά.
Διάρκεια: 1.44 (Καβούρι, 7332)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.Η χρονολογία εδώ δίνεται από την αμόρσα που υπάρχει στη αρχή του φιλμ
10. Άγνωστος εξωτερικός χώρος (μάλλον Περσία) και χρονολογία(1).
Τοπίο που περιβάλλεται από βουνά. Πανοραμικό σε έναν άδειο χώρο που καταλήγει σε ένα δρόμο, πάνω στον οποίο βαδίζουν δυο άνθρωποι. /Πρόχειρα οικήματα/σκηνές, άνθρωποι που βαδίζουν /μια ομάδα εργατών προχωράει κρατώντας φτυάρια στους ώμους /προβληματικές λήψεις από εργασίες πάνω στη στέγη ενός οικήματος. /Γενικά πλάνα από εργασίες με κόσμο.
Διάρκεια: 2:16 Σε χάρτινο περίβλημα με τον τίτλο «Περσία».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.Ο τόπος και η φύση των εργασιών μοιάζουν με τα αντίστοιχα το φιλμ (4)
11. Άγνωστος εξωτερικός χώρος και χρονολογία(1).
Πλάνο ενός πλοίου που ταξιδεύει στη θάλασσα/ πλάνα τοπίου/μια γυναίκα βαδίζει δίπλα σε ένα κτίριο/ μια παρέα κοιτάζει προς τον φακό. Μπροστά είναι μια γυναίκα και πίσω της η Αγλαία Γεωργοπούλου. / Γενικό πλάνο από ψηλά σε μια περιοχή με θάλασσα ή λίμνη/ σκοτεινά πλάνα/ στο κατάστρωμα ενός πλοίου. ο Δημήτρης Γεωργόπουλος στη δεξιά πλευρά, η Αγλαϊα Γεωργοπούλου και ανάμεσά τους δυο γυναίκες. Ένας άντρας με μπερέ και παλτό ριγμένο στους ώμους στην αριστερή πλευρά/ πλάνα από πλοία και εγκαταστάσεις λιμανιού. Διάρκεια: 1:41 Σε πλαστικό περίβλημα χωρίς άλλα στοιχεία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1 Πιθανόν να πρόκειται για το ταξίδι του μέλιτος των Δημήτρη και Αγλαϊας Γεωργοπούλου. Είχε γίνει στον Βόρειο Πόλο μέσω Αμβούργου. Αν αυτό ισχύει, τότε πρόκειται για φιλμ του 1931.
12. Άγνωστος χώρος και χρονολογία.
Σκοτεινές λήψεις από εσωτερικό χώρο./ Ο Ελ. Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ίσως ο Μεταξάς σε εξωτερικό χώρο.
Διάρκεια: 1:38 Σε χάρτινη συσκευασία με τα στοιχεία «Μαούνες» (;) Μάρτιος 1933.
13. Πλωμάρι Μυτιλήνης, 1936-37. πλάνα από την κατασκευή του λιμανιού/ ένας γερανός μεταφέρει ένα κομμάτι του λιμενοβραχίονα/ εικόνες από το λιμάνι με ρυμουλκά/ ένας δύτης με σκάφανδρο ετοιμάζεται για κατάδυση. Πίσω του διακρίνεται το κάτω μέρος της βυθοκόρου με την επωνυμία «Αγλαϊα»/ ο γερανός βυθίζει το κομμάτι του λιμενοβραχίονα στο νερό.
Διάρκεια: 1:46. Σε πλαστικό περίβλημα με την σημείωση σε χαρτί «Μπύγα»
14. 1933, εσωτερικός χώρος (Πατησίων 236).
Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου θηλάζει τον Σταύρο/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου με τον Σταύρο αγκαλιά. Δίπλα της η νταντά του φτιάχνει τα ρούχα και τα μαλλιά/ Η νταντά έξω από το αυτοκίνητο κρατά αγκαλιά τον Σταύρο. Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου, δίπλα της, κρατάει μια κουβερτούλα. Διάρκεια: 0:40(18Β)
15. άγνωστος εξωτερικός χώρος και χρονολογία.
Πανοραμικά πλάνα τοπίου πάνω από καράβι/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου καθισμένη πάνω σε μια σταματημένη άμαξα. Δίπλα της ο οδηγός/ Η άμαξα εν κινήσει/ καταρράκτες/ Η Αγλαία Γεωργοπούλου, καθισμένη γελάει. Δίπλα της δύο γυναίκες και ο άνδρας με τον μπερέ του φιλμ (11) (1) ./ πλονζέ λήψεις της Αγλαϊας Γεωργοπούλου πάνω στην άμαξα. Μπροστά με την τραγιάσκα ο οδηγός/ Πλάνα τοπίου/ Ο ίδιος άνδρας με τον μπερέ πάνω στο κατάστρωμα του καραβιού.
Διάρκεια: 1:53. Σε πλαστικό περίβλημα, χωρίς άλλες ενδείξεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.πιθανόν να είναι στιγμιότυπα από το ίδιο ταξίδι. Άρα προτείνεται ως ενδεχόμενη χρονολογία το 1931.
16. άγνωστος εξωτερικός χώρος και χρονολογία. εικόνες από την κοίτη ενός ποταμού (Κηφισός;) μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Συγκεντρωμένο πλήθος. Μηχανήματα./ Εργάτες που δουλεύουν στην όχθη/ Ένας κύριος ντυμένος με λευκό κοστούμι και καπέλο. Δίπλα του ελληνικές σημαίες./ Πλήθος κόσμου ανεβασμένο σε μια γέφυρα/ Πλάνα από επίσημους (1) / γερανός μεταφέρει χώματα από την κοίτη του ποταμού/τα νερά διοχετεύονται σε άλλη κατεύθυνση.
Διάρκεια: 1:39. Σε πλαστικό περίβλημα χωρίς άλλες ενδείξεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.ο ένας υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κοτζιάς
17. Παρίσι , άγνωστη χρονολογία(1). κοντινό πλάνο στα σχέδια που κοσμούν την εξωτερική επιφάνεια ενός κτιρίου/ περιηγητές που κοιτάζουν ψηλά, προς την κορυφή του κτιρίου/ σύντομα πλάνα από κτίρια και ανθρώπους/ μια ομάδα ανθρώπων βαδίζει προς την κατεύθυνση του φακού/ Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου στην αριστερή πλευρά του κάδρου βαδίζει έχοντας δίπλα της μια ηλικιωμένη κυρία. Πίσω τους δυο άνδρες συζητούν/ πλάνα των δύο ανδρών. Ο ένας έχει ένα τσιγάρο στο στόμα του/ στην είσοδο ενός κτιρίου οι δύο γυναίκες και οι δύο άνδρες των προηγούμενων πλάνων/ Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου και μια άλλη συνομήλικη γυναίκα, καθισμένες πάνω στον προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου/ εξωτερικό κτιρίου/ οι δυο γυναίκες όρθιες, ακουμπάνε με την πλάτη στο αυτοκίνητο. Στη μέση καθιστός ένας άνδρας που δεν διακρίνεται/ ο Δημήτρης Γεωργόπουλος στέκεται μπροστά σε μια πόρτα. Βγάζει το καπέλο του. Η κάμερα με ένα γρήγορο πανοραμικό αποκαλύπτει έναν άνδρα και μια γυναίκα που τον κοιτάζουν. Ο άνδρας κρατάει στα χέρια του φωτογραφική ή κινηματογραφική μηχανή./ ο Δημήτρης Γεωργόπουλος με τα χέρια στις τσέπες του γιλέκου του στον περίβολο ενός κτιρίου. Κοιτάζει ψηλά, τον χώρο/ Μια παρέα, δυο γυναίκες και τρεις άνδρες, περπατάνε σε ένα άλσος. Μπροστά με σκούρο κοστούμι ο Δημήτρης Γεωργόπουλος. Η γυναίκα που είναι δίπλα του παραπατάει και εκείνος σπεύδει να την συγκρατήσει/ μια γυναίκα και ένας άνδρας βαδίζουν στο ίδιο σημείο. Ο άνδρας κρατάει τη γυναίκα αγκαζέ/ γρήγορα πλάνα τοπίου. Διάρκεια: 1:41 (Μωρό ενός μηνός)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.Τα κτίρια που παρουσιάζονται θυμίζουν αντίστοιχα ασιαστικά. Η κα Ναυσικά Γεωργοπούλου διαβεβαίωσε πως οι γονείς της δεν είχαν πάει στην Ασία, πέρα από την Περσία. Θεωρεί ωστόσο σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι, όπου ήταν δυνατόν να έχουν κατασκευαστεί αντίστοιχα οικοδομήματα ως «περίπτερα» ασιατικών χωρών.
18. 1935-36, Περσία. πανοραμικό τοπίου: βουνά, ένα ποτάμι,μια καμήλα με τον οδηγό της/ εικόνες από κατασκευές (καλούπια)/ εργάτες με τραγιάσκες και καπέλα/ εργάτες. Ανάμεσά τους διακρίνεται η Αγλαία Γεωργοπούλου(1) / γρήγορα πλάνα από τα έργα και τους ανθρώπους/ πλάνα τοπίου/ σύντομο πλάνο της Αγλαίας Γεωργοπούλου με ένα μικρό αγόρι δίπλα της.
Διάρκεια: 2:12 (Περσία Chantier)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.σύμφωνα με μαρτυρία της κας Ναυσικάς Γεωργοπούλου, η μητέρα της είχε πάει στην Περσία προκαλώντας όμως μεγάλη αγανάκτηση των ντόπιων εργατών που θεωρούσαν ανεπίτρεπτη την παρουσία μιας γυναίκας. Στην προσπάθειά τους να την διώξουν άνοιγαν τρύπες στην κουνουπιέρα, για να μπουν αράχνες.
19. Τσεχοσλοβακία, άγνωστη χρονολογία. Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου στην αριστερή πλευρά του κάδρου, ο Γιώργος Παπανδρέου δεξιά, κρατώντας ένα μπαστούνι. Στη μέση η Κυβέλη. Βαδίζουν σε ένα δρόμο. / ο Γεώργιος Παπανδρέου προφίλ, προχωράει με φόντο ένα κτίριο/ ο Γεώργιος Παπανδρέου συζητάει με δύο αστυνομικούς. Ο ένας από αυτούς του δείχνει προς μια κατεύθυνση/ ο Γεώργιος Παπανδρέου βαδίζει. Πίσω του οι δύο γυναίκες/ Και οι τρείς κινηματογραφούνται ακίνητοι, κάτω από μια επιγραφή «HOR[N]Y RADIO»/ Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος και ο Γεώργιος Παπανδρέου σταματούν έναν ένστολο (αστυνομικό;) και φαίνεται πως κάτι τον ρωτάνε. Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος έχει περασμένο χιαστί ένα σακίδιο(1) . Από το σημείο στο οποίο στέκονται περνάνε γραμμές τραμ/ Αγλαϊα Γεωργοπούλου,Δημήτρης Γεωργόπουλος και Γεώργιος Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου κοιτάζει προς την κατεύθυνση της κάμερας με ένα μειδίαμα (2) ./ Κοντινό του Παπανδρέου. Πίσω του φαίνεται το τραμ και η επιγραφή ενός καταστήματος «EDUARD RIEDEL. M (;)ATUR BLUMEN»/ Ο Παπανδρέου μιλάει με μια διερχόμενη περαστική/ πλάνα του Παπανδρέου έξω από κτίρια/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου μπροστά σε μια υπαίθρια διαφήμιση με τον τίλτο «BRUNETAFLOR»/ πλάνα από κτίρια.
Διάρκεια: 1:43. Σε χάρτινη συσκευασία με τις ενδείξεις «Gusswaugen (ή Θληθwaugen) Finis Norge»(;) και κωδικό 76214. Είναι το μοναδικό φιλμ στο οποίο υπάρχουν τα στοιχεία του Φύσσα ως παραλήπτη: «Hern Dr. Fissas, Athenes, rue de Stade 26 A».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.Πιθανόν το κουτί της κινηματογραφικής μηχανής
2.Με δεδομένο ότι όλη η υπόλοιπη συντροφιά παρουσιάζεται εντός κάδρου προφανώς η λήψη αυτή πραγματοποιείται από την Κυβέλη.
20. 1937, Εκάλη, εξωτερικό σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαναστασίου(1) . τρία παιδιά στην βεράντα μιας μονοκατοικίας. Μια γυναίκα με καπέλλο περνάει στο φόντο./ Μια γυναίκα με σκούρα ενδυμασία και άσπρα μαλλιά. Είναι η Βούλη Λοπρέστη, αδελφή του Αλέξανδρου Παπαναστασίου/ στο κάδρο εμφανίζονται τώρα σταδιακά πέντε παιδιά. Τα δύο είναι η Ναυσικά και ο Σταύρος Γεωργόπουλος. Τα υπόλοιπα πρέπει να είναι τα παιδιά της οικογένειας Μωραϊτίνη (2) / Η νταντά της οικογένειας Γεωργόπουλου. Η κυρία με το καπέλο σκύβει πάνω από ένα αγόρι. Πίσω της κοιτάζει προς τον φακό η κυρία Μωραϊτίνη. Στη δεξιά πλευρά του κάδρου η Β. Λοπρέστη/κοντινό ενός παιδιού που κοιτάζει στο φακό/ πλάνα από τα αγόρια της οικ. Μωραϊτίνη/ δύο παιδιά αρχίζουν να τσακώνονται για την κατοχή ενός παιχνιδιού. Μια ακόμη γυναίκα παρουσιάζεται. Φοράει άσπρο κάλυμμα στο κεφάλι, σαν αυτό που έχουν οι νοσοκόμες.
Διάρκεια: 1:45. Σε χάρτινη συσκευασία με τις ενδείξεις: «Μωραϊτίνη Παιδιά Σταύρος μωρό». Κωδικός 7874
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.Ο Δ. Γεωργόπουλος είχε κατασκευάσει το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, στην Εκάλη. Επίσης η οικογένεια Γεωργόπουλου νοίκιαζε ένα σπίτι σαν εξοχική κατοικία, στο οποίο και έμεναν από το Πάσχα μέχρι τον Νοέμβριο.
2.Ήτανε τρία αγόρια. Ο ένας, ο Άλεξ, ήταν επίσης βαφτιστικός του Α. Παπαναστασίου
21. Παρίσι, άγνωστη χρονολογία(1) . κόσμος που μπαίνει στην είσοδο ενός οικοδομήματος, που θυμίζει μεξικάνικο ναό. Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου και πίσω της μια άλλη γυναίκα βαδίζουν κατά μήκος μιας κιονοστοιχίας./ Οι δύο γυναίκες βρίσκονται μπροστά σε ένα πυραμιδοειδές οικοδόμημα. Στο μέσον του υπάρχει μια μεγάλη σειρά σκαλοπατιών. Δεξιά και αριστερά από τα σκαλοπάτια τα γλυπτά ζώων (λιονταριών;) καθισμένων στα πίσω τους πόδια/ πλάνα της Α. Γεωργοπούλου στον ίδιο χώρο, με φόντο επίσης το ίδιο κτίριο/ ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, η Αγλαϊα Γεωργοπούλου και μια ακόμη γυναίκα κοιτάζουν προς το φακό/ Εναέρια γέφυρα με τρένο/ Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου περπατάει στον περίβολο ενός κτιρίου. Δίπλα της, κοιτάζοντας προς την κάμερα βαδίζει ένας άνδρας/ Μια γυναίκα υποβοηθούμενη από τον προηγούμενο άνδρα, μπαίνει στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Η πινακίδα του αυτοκινήτου γράφει «854ΚΑ»/ Η Α. Γεωργοπούλου βαδίζει αγκαζέ με μια άλλη γυναίκα (υποφωτισμένα πλάνα)/ Δυο γυναίκες κινηματογραφούνται με φόντο ένα εντυπωσιακό συντριβάνι/ Δυο γυναίκες και ένας άνδρας στέκονται πάνω σε γέφυρα(;)/ σύντομα σε διάρκεια πλάνα με τις ίδιες γυναίκες να βαδίζουν μέσα σε κόσμο.
Διάρκεια: 1:38. Σε χάρτινη συσκευασία με τις ενδείξεις: «Exposition colonials/Nitti (2) Cluni/ Lyjeelou…./Lyon Rhome (3) ». Σε αυτό το φιλμ ως παραλήπτης αναγράφεται η Αγλαϊα Γεωργοπούλου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.Πολύ πιθανόν να είναι συνέχεια του φιλμ (17) ή γυρισμένο στην ίδια Διεθνή Έκθεση
2.Η οικογένειά Γεωργόπουλου συνδεόταν φιλικά με τον Francesco Nitti, πρωθυπουργό της Ιταλίας πριν από τον Μουσολίνι. Συνεπώς, με βάση και την επιγραφή στη συσκευασία, είναι πολύ πιθανόν ο Nitti να εμφανίζεται στο φιλμ.
3.Ή "ποταμός Ροδανός"
22. Σούνιο, εξωτερικός χώρος, άγνωστης χρονολογίας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, η Κυβέλη και η Αγλαϊα Γεωργοπούλου μπροστά από τους κίονες του αρχαίου ναού/ Η Κυβέλη βγάζει το καπέλο του Γ. Παπανδρέου. Ο άνεμος φυσάει τα μαλλιά του και προσπαθεί να τα αφτιάξει με το χέρι του/ Η Κυβέλη κρατώντας ένα λουλούδι φαίνεται πως απαγγέλλει κάτι. Ο Γ. Παπανδρέου και η Α. Γεωργοπούλου, αριστερά και δεξιά την παρακολουθούν/ Η Κυβέλη προσφέρει ένα λουλούδι στον Γ. Παπανδρέου και εν συνεχεία κάνει το ίδιο για την Α. Γεωργοπούλου/από την ίδια πάντα θέση, η Κυβέλη απαγγέλλει/ πλάνα των τριών που βαδίζουν στο χώρο. Διάρκεια: 1:19 άγνωστος εξωτερικός χώρος, θάλασσα, άγνωστη χρονολογία. τέσσερα παιδιά κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Μια γυναίκα στο βάθος κρατάει το ένα από αυτά/ Το αγόρι, μάλλον ο Σταύρος Γεωργόπουλος, φορώντας μαγιό με τιράντες πετάει νερά στα άλλα δύο.
Διάρκεια: 0: 21. Σε χάρτινη συσκευασία με τις ενδείξεις «Sounio Bounis» (;) και κωδικό 7463.
23. 1936, Κρήτη, κηδεία Βενιζέλου. παρέλαση τραβηγμένη από ψηλά. Το πρώτο τμήμα φοράει την παραδοσιακή στολή των Κρητικών/ μια ομάδα πολιτών με λάβαρα/Έφιππποι. Ακολυθεί το τμήμα των ευζώνων/ πεζικάριοι/ τέσσερις άνδρες ντυμένοι επίσημα προχωρούν/ λιμάνι. Μια βάρκα γεμάτη από επίσημους/ ένα καϊκι έρχεται από μακριά/ Το καϊκι είναι σκεπασμένο ολόκληρο με λουλούδια/ Πάνω στο καίκι στρατιωτικοί. Δυο μαυροφορεμένες γυναίκες που έχουν σκεπασμένο το πρόσωπό τους με βέλο. Ένα φέρετρο/ Η μία γυναίκα (Έλενα Βενιζέλου;) έχει δίπλα της έναν άνδρα με πολιτικά/ πλήθος κόσμου σηκώνει το φέρετρο/πομπή κληρικών/ υποφωτισμένα πλάνα: κόσμος σε μπαλκόνια/ πομπή στρατιωτικών και επισήμων με το φέρετρο/ (από εδώ και κάτω η ταινία έχει πρόβλημα από τη λήψη).
Διάρκεια: 5:12 (Βιέννη, κωδικός 7304)
24. 1938, εξωτερικός χώρος (κήπος;) σπιτιού. πλάνα από παιδιά και ενήλικες στον κήπο ενός σπιτιού. Από τα παιδιά αναγνωρίζεται η Ναυσικά Γεωργοπούλου και ο Σταύρος Γεωργόπουλος. Από τους ενήλικες διακρίνεται ο Δημήτρης Γεωργόπουλος./ Η Ν. Γεωργοπούλου και ο Στ. Γεωργόπουλος σκαρφαλώνουν πάνω στην εξωτερική πόρτα. Ο Δ. Γεωργόπουλος στέκεται πίσω από τη Ναυσικά/ ένα αγόρι ανεβασμένο σε ένα μικρό ποδηλατάκι/ Η Ν. Γεωργοπούλου κάνει ποδήλατο. Ένα από τα άλλα παιδιά κλαίει, ζητώντας προφανώς να μπει στη θέση της/ πλάνο από ένα μοντέρνο διώροφο της εποχής, με πυλωτή/ τα παιδιά και οι ενήλικες μπροστά στις σκάλες. Στο βάθος διακρίνεται μια γυναίκα με ανοιχτόχρωμα ρούχα/ σπίτι Εκάλης:ο Ηλίας Γεωργόπουλος με καπέλο, η γυναίκα του, Κλειώ, πίσω του. Ο Σταύρος και η Ναυσικά Γεωργοπούλου στις σκάλες του σπιτιού.
Διάρκεια: 1:42. σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «Κορωναίου» (;) και κωδικό 7334. Παραλήπτης αναφέρεται ο Νικόλαος Βουλγαρίδης, Πεσμαζόγλου 3 Αθήνα.
25. 1936, Εκάλη-Κεφαλονιά.γρήγορα εξωτερικά πλάνα από το σπίτι της Εκάλης/ Κεφαλονιά. Το πατρικό σπίτι του Δ. Γεωργόπουλου στα Μουσάτα(1) .Ο Σταύρος Γεωργόπουλος (πατέρας του Δ. Γεωργόπουλου) έχοντας μπροστά του τον εγγονό του. Δεξιά μια γυναίκα με ανοιχτόχρωμη ενδυμασία. Αριστερά η μητέρα του Δ. Γεωργόπουλου/ Ο μικρός κλαίει και ο παππούς του προσφέρει φρούτα για να τον παρηγορήσει. Εξωτερικά πλάνα από το σπίτι/ Η γιαγιά, ο παππούς και ο μικρός Σταύρος μπροστά στο ιδιωτικό μνημείο της οικογένειας (2) / Η ιδιωτική εκκλησία της οικογένειας, χωρίς κεραμμύδια/ Γενικό πλάνο του σπιτιού.
Διάρκεια: 1:44 Σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ» και κωδικό 7528. Παραλήπτης αναγράφεται η Αγλαϊα Γεωργοπούλου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.το σπίτι καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953
2.το είχε κατασκευάσει ο παππούς, Σταύρος Γεωργόπουλος
26. 1936, σπίτι Εκάλης. Ο Σταύρος και η Ναυσικά Γεωργοπούλου στην βεράντα του σπιτιού. Ο Σταύρος κάνει ποδήλατο/ Η Ναυσικά Γεωργοπούλου, κλαίει/ ο Δημήτρης Γεωργόπουλος την κρατάει από το χέρι. Την σηκώνει ψηλά και την πετάει στον αέρα/ Η Ναυσικά Γεωργοπούλου πάνω στο ποδήλατο κρατώντας μια κούκλα. Ο αδελφός της έρχεται και τη φιλάει στο μάγουλο/ πιάνει το τιμόνι και αρχίζει να της κάνει κύκλους με το ποδήλατο. Πίσω τους ένας άνδρας κρατάει τη μικρή από τους ώμους./ σε υπερυψωμένο σημείο του σπιτιού η οικογένεια Γεωργόπουλου, πατέρας, μητέρα και τα παιδιά.
Διάρκεια: 1:43. Σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «ΕΚΑΛΗ Κουκουνάρας» και κωδικό 7464. Παραλήπτης η Αγλαϊα Γεωργοπούλου.
27. 1936, Ο Γεώργιος Παπανδρέου βγαίνει από την πόρτα ενός σπιτιού και βαδίζει στην βεράντα, προς την κατεύθυνση της κάμερας/ σύντομο πλάνο με τον Δημήτρη Γεωργόπουλο και τη σύζυγό του/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου ανεβαίνει πάνω σε σιδερένια υποστηρίγματα, στερεωμένα στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού. Σκαρφαλώνει στο στέγαστρο πάνω από το παράθυρο και κοιτάζει στην ταράτσα/ κάθεται στο πεζούλι της ταράτσας και πηδάει προς την μέσα πλευρά/ σύντομο πλάνο του Γ. Παπανδρέου στην κάτω πλευρά και της Α. Γεωργοπούλου στην ταράτσα/ η Α. Γεωργοπούλου κατεβαίνει στα ίδια σκαλιά/ Γενικό πλάνο ενός σπιτιού μέσα στα δένδρα, κτισμένου σε κυκλαδίτικο στυλ./ Κυβέλη και Γ. Παπανδρέου. Ο δεύτερος μοιάζει να της φτιάχνει κάτι στα ρούχα/ σύντομα πλάνα με τον Γ. Παπανδρέου και την Κυβέλη/ ο Δ/ Γεωργοπουλος φωτογραφίζει δυο άνδρες σε ένα παραθαλάσσιο μέρος. Ο ένας είναι ο Γ. Παπανδρέου/ Οι τρείς άνδρες συζητούν με φόντο τη θάλασσα/ ο Δ. Γεωργόπουλος φωτογραφίζει τον Γ. Παπανδρέου. Στο φόντο το διώροφο σπίτι της Κυβέλης/ Η Κυβέλη στην ταράτσα κάτι τους λέει. Ο Γ. Παπανδρέου την κοιτάζει. Είναι ακουμπισμένος στα κάγκελα του εξωτερικού φράκτη/ πλάνα της Κυβέλης πάνω στην ταράτσα./ Μια παρέα στον ίδιο χώρο. Ο Γ. Παπανδρέου είναι στραμμένος προς τον γιο του, Γ. Παπανδρέου(1) . Ο Δ. Γεωργόπουλος τον χαϊδεύει στα μαλλιά/ Ο μικρός Παπανδρέου ανεβασμένος σε ένα πεζούλι. Τον κρατάει ο πατέρας του. Δίπλα τους μια γυναίκα.
Διάρκεια: 1:44. Σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «Γλυφάδα» και τον κωδικό 7608.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.τον «Γιωργάκη» Παπανδρέου, ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα Παπανδρέου
28. 1937, άγνωστη περιοχή. διέλευση Ισθμού. Πρόσωπα επιβατών. Μια γυναίκα με μαύρα γυαλιά./ Ένας άνδρας με μπερέ. Ένας αξιωματικός του ναυτικού. Κοιτάζουν προς τα πάνω, καθώς το πλοίο περνάει από τον Ισθμό/ οι ίδιοι κινηματογραφμένοι από χαμηλά. Μπροστά τους διακρίνεται ένα σωσίβιο και αμυδρά η επωνυμία του πλοίου «ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ»/ μια γυναίκα (πιθανόν η ίδια των πρώτων πλάνων) με την πλάτη προς τη θάλασσα, καθισμένη. Κρατάει στα χέρια της κάτι που θυμίζει φωτογραφική μηχανή/ Δυο άνδρες και δυο γυναίκες με φόντο αγροτόσπιτα. Ο ένας από τους άνδρες έχει ριγμένο στους ώμους του ένα παλτό/ Μια γυναίκα ένα άσπρο σκυλάκι στην αγκαλιά της/ μια παρέα ανθρώπων βαδίζει πάνω σε ένα ύψωμα που βλέπει στη θάλασσα. Διακρίνεται η γυναίκα του προηγούμενου πλάνου και ο άνδρας με το ριχτό παλτό/ τέσσερις γυναίκες μέσα σε ένα αυτοκίνητο.
Διάρκεια: 1:40. Σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «Κέρκυρα» και τον κωδικό 7890. Παραλήπτης η Αγλαϊα Γεωργοπούλου.
29. 1937, πιθανόν Λαύριο ή Σούνιο. η Αγλαϊα Γεωργοπούλου και τρία παιδιά (δύο κορίτσια και ένα αγόρι) καθισμένοι σε μια ψαρόβαρκα. Η γυναίκα σηκώνεται/Η Ιωάννα Μαλαγαρδή με σκούρα ρούχα και καπέλο. Δίπλα της ο σύζυγός της, ο Αντώνης Μαλαγαρδής (1) / η Αγλαϊα Γεωργοπούλου, με τέσσερα παιδιά μέσα στη βάρκα. Ένας ψαράς(;) σπρώχνει τη βάρκα προς τη θάλασσα. Διακρίνεται η επωνυμία «Ειρήνη»/ ο ψαράς σπρώχνει τη βάρκα με την πλάτη του/ πλάνα της Ιωάννας Μαλαγαρδή και του Αντώνη Μαλαγαρδή/ ο ψαράς σπρώχνει τη βάρκα προς τα βαθιά. Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου χαιρετάει προς την κάμερα/ Ένας άνδρας με κοστούμι και καπέλο, όρθιος πάνω από ένα αγόρι που κάθεται στην αμμουδιά/ ένα κορίτσι μεταφέρι αγκαλιά από τη θάλασσα προς τα έξω την Ναυσικά Γεωργοπούλου. Στο φόντο μια άλλη βάρκα με τρεις άνδρες μέσα/ Η Αγλαϊα Γεωργοπούλου βγαίνει περπατώντας από τη θάλασσα. Στην πλάτη της μεταφέρει τον μικρό Σταύρο. Πίσω της η δεύτερη βάρκα. Μέσα βρίσκεται ένας άνδρας με καπέλο. Στη βάρκα πλησιάζει ένα μεγαλύτερο κοριτσάκι με καρό φούστα/ Αγλαϊα Γεωργοπούλου, Ιωάννα Μαλαγαρδή, Αντώνης Μαλαγαρδής, καθισμένοι μπροστά σε ένα πρόχειρο τραπέζι. Όρθιες μια άγνωστηγυναίκα και ένα κοριτσάκι/ Η Έρση Μαλαγαρδή με τον αδελφό της, το Νίκο.
Διάρκεια: 1:40 Με ένα χάρτινο περίβλημα και την ένδειξη «ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ»
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1.σύμφωνα με μαρτυρία της κας Ναυσικάς Γεωργοπούλου ο Αντώνης Μαλαγαρδής είχε ως χόμπι το ψάρεμα και διέθετε βάρκα. Με βάση αυτό το γεγονός εικάζει ότι η περιοχή πρέπει να είναι Λαύριο ή κάποιο σημείο προς το Σούνιο, καθώς σε εκείνες τις περιοχές «έδενε» συνήθως τη βάρκα
30. 1933, εσωτερικός χώρος από το σπίτι της Πατησίων 236. η Αγλαϊα Γεωργοπούλου κρατώντας μωρό στην αγκαλιά της τον Σταύρο Γεωργόπουλο/ το μωρό ξαπλωμένο πάνω σε κρεβάτι/ εξωτερικός χώρος: η Αγλαϊα Γεωργοπούλου και μία ακόμη γυναίκα μπροστά σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Κρατάνε δυο μωρά στην αγκαλιά τους.
Διάρκεια: 1:38. Σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «Μωρό 1ον Μήνα»(;) και κωδικό 7465
31. άγνωστη χρονολογία. Κυβέλη, Αγλαϊα Γεωργοπούλου και Γ. Παπανδρέου καθισμένοι γύρω από ένα τραπέζι/ Η Κυβέλη τρώει/ Κυβέλη και Αγλαϊα Γεωργοπούλου σε κήπο σπιτιού. Η Κυβέλη παίρνει διάφορες πόζες στην κάμερα και η Αγλαϊα Γεωργοπούλου γελάει/ Δρόμος. Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. ¨Ενας άνδρας βαδίζει σε πρώτο πλάνο. Πίσω του έρχονται δυο γυναίκες. Η μία τρέχει και τον προσπερνάει/ πλάνα από τον Μυστρά.
Διάρκεια: 0:42 Σε χάρτινη συσκευασία με την έδνειξη «ΚΥΒΕΛΗ, ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΜΥΣΤΡΑΣ». Ένα σβησμένο όνομα. Κωδικός 7490. Παραλήπτης αναφέρεται η Αγλαϊα Γεωργοπούλου.
32. 1936, Ακρόπολη. μια ομάδα παιδιών στην Ακρόπολη. Το ένα αγόρι είναι ο Χρήστος Λεμπέσης/ ένας άνδρας με σκούρο κοστούμι τοποθετεί τα παιδιά στα σκαλιά το ένα δίπλα στο άλλο/ πλάνα από τα παιδιά/ ένα ζευγάρι ενηλίκων τα πλησιάζει κρατώντας ένα μωρό από το χέρι/ πλάνα παιδιών και του Παρθενώνα Διάρκεια: 1:38 Σε χάρτινη συσκευασία με την ένδειξη «Παιδιά στην Ακρόπολη» και κωδικό 7890 33.1933, εξωτερικά δρόμου – εσωτερικά. πλάνα κόσμου που θυμίζουν πολιτική συγκέντρωση/ η Αγλαϊα Γεωργοπούλου ετοιμόγεννη, ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι που μοιάζει με κρεβάτι νοσοκομείου. Κοιτάζει χαμογελώντας την κάμερα. Δίπλα της μια άλλη γυναίκα (νοσοκόμα;) τακτοποιεί κάτι σε ένα ντουλάπι/ κοντινό πλάνο του νεογέννητου Σταύρου Γεωργόπουλου/ υποφωτισμένα πλάνα καθώς τον ταϊζουν με το κουτάλι/ Η μητέρα ξαπλωμένη στο κρεβάτι κρατώντας στην αγκαλιά της το μωρό/ πλάνα με τη μητέρα και το μωρό/ μια γυναίκα με άσπρη ενδυμασία χτενίζει την Α. Γεωργοπούλου/ λουλούδια πάνω σε ντουλάπια.
Διάρκεια: 1:44 (18Γ)
34. άγνωστος εξωτερικός χώρος- Περσία. πανοραμικό σε ένα άδειο τοπίο που περιβάλλεται από βουνά/ μια εξοχική ή αγροτική κατοικία στην κορυφή ενός υψώματος. Σύντομο πλάνο ενός ένστολου (αστυνομικός;) δίπλα σε ένα αυτοκίνητο/ ένας άνδρας ξαπλωμένος κάτω από ένα αυτοκίνητο προσπαθεί κάτι να επισκευάσει/ ο ένστολος πηγαίνει από πάνω του και επιχειρεί να του πει κάτι/ δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, βαδίζουν ξυπόλητα σε χωματόδρομο. Το κορίτσι φοράει μια άσπρη μαντίλα στο κεφάλι/ όρθιος ο άνδρας που επισκεύαζε το αυτοκίνητο. Πίσω του διακρίνονται τα φανάρια ενός άλλου σταθμευμένου αυτοκινήτου/ χωματόδρομος. Ένα φορτηγό έρχεται από μακριά/ πλάνα τοπίου. Αρχικά είναι στατικά. Εν συνεχεία εν κινήσει, τραβηγμένα προφανώς μέσα από κάποιο όχημα. Λίμνες. Σύντομες εικόνες από πρόχειρες κατοικίες της περιοχής/ ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο. Στο βάθος διακρίνεται μια γέφυρα/ πιο κοντινό πλάνο της γέφυρας/ το αυτοκίνητο περνάει πάνω από τη γέφυρα προς την απέναντι πλευρά/ εξωτερικό ενός κτιρίου/ γρήγορα πλάνα κατοικιών/ ένα παράθυρο χωρίς πατζούρια. Το μισό καλύπτεται από μια άσπρη κουρτίνα/ δίφυλλη εξώπορτα/ επικλινές πλάνο κόσμου. Δυο ένστολοι βαδίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Ένας άνδρας με κοστούμι και καπέλο/ ένας ηλικιωμένος με σκούφο στο κεφάλι. Πίσω του άμαξες και αυτοκίνητα/ πλάνο δρόμου μέσα από όχημα. Δυσδιάκριτες φιγούρες ανθρώπων/ ένας άνδρας στην είσοδο ενός οικήματος. Κοιτάζει την κάμερα/ εικόνες σταθμευμένων αυτοκινήτων/ ο ίδιος άνδρας βαδίζει μέσα στα αυτοκίνητα/ δρόμος. Μια γυναίκα ντυμένη με μαύρο φόρεμα των μουσουλμάνων. Κρατάει από το χέρι ένα κοριτσάκι ντυμένο με ευρωπαϊκά ρούχα. Στην αριστερή πλευρά ένα ακόμη κοριτσάκι ντυμένο σύμφωνα με τα μουσουλμανικά ήθη/ εξωτερικό πολυτελούς κατοικίας/ είσοδος σπιτιού. ‘Ενας άνδρας στέκεται για λίγο μπροστά και μετά μπαίνει μέσα στο σπίτι/ σύντομα πλάνα από τον κήπο του σπιτιού. Ένας άνδρας και μια γυναίκα βγαίνουν από την είσοδο και βαδίζουν στον κήπο/ εξωτερικό πλάνο σπιτιού.
Διάρκεια: 8:15. Σε μεταλλικό περίβλημα μαζί με το αρνητικό. Ένα χάρτινο σημείωμα εξωτερικά με τις ενδείξεις: «Περσία. Προσοχή προς το τέλος έχει σελλοταίηπ»
35. άγνωστος εξωτερικός χώρος και χρονολογία. ταινία με προβλήματα από τη λήψη αντίστοιχα με του φιλμ (6). Θέμα επίσης παρόμοιο με τα φιλμ (6) και (7).
Διάρκεια: 1:27 (πλαστικό περίβλημα, χωρίς άλλα στοιχεία)
36. αρνητικό. είναι το αρνητικό του φιλμ (34). Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι στο θετικό δεν έχει εμφανιστεί όλο το υλικό, όπως παρουσιάζεται εδώ. Μεταξύ άλλων διαφορών το αρνητικό αρχίζει με μια ομάδα ανθρώπων σε εξωτερικό χώρο. Τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα (Ναυσικά Γεωργοπούλου;)/ ένας άνδρας/ πλάνα από κατασκευές σε εξωτερικό χώρο/ ένας άνδρας τρέχει σε έναν χωμάτινο δρόμο.
Διάρκεια: 15:03